1Nebze Kitap
- SE
- 8 Nis 2018
- 3 dakikada okunur
Okumak! Okumak! Okumak!
Dünyayı okumak kurtaracak! 😊
Bu yazımızda sizlere okumanın güzelliğini keşfetmiş, başımıza ne geldiyse okumamaktan geldiğini görmüş ve ülkemizdeki vatandaşların bu konudaki büyük açığını fark ederek karanlığa sövmüş birilerinden bahsedeceğiz. Fakat onlar her birimizin gördüğü karanlığa sövmekle kalmamış, bir mum yakmışlar. İşte onları diğerlerinden ayıran da bu!
1. Bu güzel insanları ve projeleri anlatmaya Bakkal Kamber Amca’dan başlayalım. İstanbul’da küçük bir bakkal işleten Kamber Amca hayal ettiği eğitimi alamamış. Gençlerin bilinçlenmesi için okumak gerektiğinin de farkında. Bunun için oturmuş, düşünmüş. Elimden ne gelir? "Ben zengin değilim ki veya öğretmen değilim ki ne yapabilirim?" Dememiş. İşlettiği bakkala çocuklar için uygun birçok kitap yerleştirmiş. Civarda oturan çocuklara da bu bakkaldan bir kitap alıp okuduklarında, kitabın özetini bakkala veya onun oğluna anlatırlarsa, bakkaldan istedikleri bir ürünü alabileceklerini öğretmiş. Çocukların ilgisi günden güne arttığı gibi bu bahane ile birçok kitap okuma şansları da olmuş. Kamber amcanın bu sistem hakkında yaptığı konuşmayı dinlemek için tıklayabilirsiniz. Onun gibi güzel insanların artması ümidiyle!
2. Bir diğer hikâye Çankaya Belediyesi’ne bağlı temizlik görevlileri tarafından kurulan kütüphane hakkında. Şimdiye kadar 3500 adet kitabın bir araya geldiği kütüphanedeki kitapların bir kısmı bağışlarla toplanmış olsa da temel kaynağı çöpe atılan kitaplar oluşturuyor. Temizlik görevlileri gün içinde çöpe atılmış halde bulduğu kitapları yeni okuyucularla buluşturmak adına toplayarak güzel bir kütüphane kuruyorlar. Ben ne yapabilirim? Sorusunun en güzel yanıtlarından biri de işte bu proje. Onlar gibi işini hakkıyla yapanların çoğalması ümidiyle!
3. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün girişimiyle başlatılan bir diğer kitap okumaya teşvik projesi ise ilçe sınırlarında bulunan kafe, çay bahçesi, kıraathane gibi halka açık yerlerde kütüphane bulundurma zorunluluğu getirilerek gerçekleştirildi. Kütüphanesi bulunmayan işletmelere ruhsat vermeme kararı alan belediyenin projesi sayesinde bölgede hizmet veren bu tür mekanlarda kütüphaneler oluşturuldu ve insanların bir nebze olsun okumaya yaklaşması için şahane bir ortam yaratıldı. Tüm belediyelere örnek olması ümidiyle!
4. Geçtiğimiz günlerde adından sıkça söz edilen, 14 Eylül Anadolu Lisesi birinci sınıf öğrencisi Kader, farkında olmadan da olsa özellikle yaşıtlarını okumaya teşvik edecek harikulade davranışıyla hepimizin umudunu güçlendirdi. Ailesinin işlerine yardımcı olmak için arazide koyun otlattığı sırada kitap okurken MOBESE kameraları tarafından görüntülenen Kader’in videosu kısa zamanda yayıldı ve “Okumanın mümkün olmadığı bir yer, zaman, durum yoktur!” gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Kader gibi gençlerin çoğalması ümidiyle!
5. Okuma alışkanlığı elbette nihayetinde bireysel istek ve çabaya dayanmaktadır. Ancak günlük hayatın koşuşturması arasında okumaya vakit ayıramadığını söyleyenler için sosyal medya üzerinden çeşitli kampanyalar başlatıldı.
- Bir Twitter kullanıcısı her akşam belirlenen saatte, o gün için katılmak istediğini belirtenlerle beraber 1 saat telefonunu kapattı ve kitap okudu. Uzun süre devam eden projeye katılanlar, toplulukla birlikte hareket etmenin yarattığı bağlılık ile okuma alışkanlığı kazandılar ve vakitlerinin olmadığını iddia ederken aslında ne çok vakitlerinin olduğunu fark ettiler.
- Bir başka sosyal medya hareketi ise Youtube kanalıyla oluşturuldu. Barış Özcan isimli kullanıcı, takipçileri ile birlikte bir zincir oluşturdu ve her gün 10 dakika kitap okumaya başladılar. Temel prensip devamlılık sağlamak ve bunu bir alışkanlığa çevirmekti. Yoğun katılım sağlandı ve "Zinciri Kırma" projesi yüksek oranda geri dönüş aldı.
6. 1Nebze olarak Twitter sayfamız üzerinden düzenlediğimiz kitap çekilişleriyle, daha fazla kişiye kitap okuma imkanı sağlamak için biz de bir adım attık. Son dönemde yaygınlaşan kitap çekişleri sayesinde hem kitaba olan ilginin arttığı hem imkanı olmayanlara bir fırsat oluşturulduğu inancındayız. Kütüphane kurmakta olan okullara toplayabildiğimiz kadar yardım göndermek de en sevdiğimiz işlerden. Bununla birlikte kendi grubumuz içinde düzenli olarak her buluşmamızda sıradaki arkadaşa kendi oluşturduğu "Okumak İstediğim Kitaplar" listesinden birer kitap alarak tabiri caizse bir "Kitap Günü" kurduk. Daha büyük projelere imza atabilmemiz umuduyla!
Okuma alışkanlığı kazanmak adına kendi hayatında bir adım atmak isteyenler için bu muhteşem projelerin örnek olabilmesi ümidiyle...
"Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rab ki kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti." (Alak-3,4,5)
Dünyayı okumak kurtaracak! Sen de kendi projeni oluştur! Hem kendin için, hem henüz kitap kokusuyla tanışmamış olanlar için!

Çok Faydalı Link:
Kommentare