Yaşamla Bağ Kurmak
- RA
- 18 Şub 2018
- 2 dakikada okunur

Eğitim,bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri ve toplumda yer edinebilmeler için edinilen bilgi,beceri,anlayış değişikliklerine denir.Durkheim eğitimi "Fizik ve sosyal tabiatın insan üzerinde meydana getirdiği terimlerdir." şeklinde tanımlarken; Tyler "Kişinin davranış örüntülerini değiştirme sürecidir." şeklinde tanımlamıştır.
İnsan doğduğu andan itibaren eğitim alır ve hayatının her evresinde bu eğitim devam eder.Bu nedenle eğitimin hayatımızdaki yeri ve önemine özel bir parantez açmak istiyorum.Eğitim sadece yaşama hazırlık süreci,meslek edinme süreci olarak algılanmamalı.Çünkü eğitim bunların çok ötesinde bir işleve sahiptir.Eğitim,yaşamla bağ kurmanın en önemli yoludur.İnsanlar yeryüzüne ayak bastığı andan itibaren araştırmak,öğrenmek istemiştir.Bu onu insan yapan en temel özelliklerden biridir.Tüm bunlar düşünüldüğünde eğitimi sadece okul hayatıyla sınırlandırmak büyük bir yanılgı olur.Eğitimin amacı bireye kişilik kazandırarak ve sosyalleştirerek yani toplumun bir üyesi yapmakken toplumsal temelleri açısından da bilim dallarından yararlanmayı sağlayacak ortamlar oluşturulmasıdır.
Eğitim ve eğitimin önemiyle ilgili sayfalarca yazı yazılabilir ama ben şimdilik bu kadarla yetinip,ilham veren kadınlarımızın ikincisinden,eğitimci kadın hareketine önderlik etmiş "Aziz Haydar Hanım"dan bahsetmek istiyorum.
Aziz Haydar Hanım 1881-1956 yılları arasında yaşamıştır.Türkiye'de kadın eğitimi üzerine ilk çalışmaları yapan öncü kadınlardan biridir.Kadının toplumdaki yerine dikkat çekmiş, anne eğitiminin üzerinde önemle durmuştur. Bu yolda büyük mücadele vermiş,ailesinden kalan tüm serveti satarak kadınları eğiten ilk anaokulunu açmıştır.Bu anaokulu anneleri eğiten bir okuldu.Aziz Haydar Hanım "Beşiği sallayan dünyaya hükmeder" anlayışıyla hareket etmiştir.1911 yılında Aziz Haydar Hanım'ın ana mektebi, Erenköy Kız Lisesi'nin temellerini oluşturmuştur.2.Meşrutiyet'ten itibaren toplumda öne çıkan kadınların eğitim alarak sosyal hayata katılabilmesi gereksinimi karşılamak üzere kurulan Erenköy Kız Lisesi kadınların haklı eğitim alma talepleri genişledikten sonra 1916'da Sultani olarak eğitim vermeye devam etmiştir.
Günümüzde de Aziz Haydar Hanım'ın izinden giden eğitimcilerimiz ufku geniş nesiller yetiştirebilmek için çalışmaya devam ediyorlar.Bunlardan biri de Samsun'un Ayvacık ilçesindeki "Ayvacık Anaokulu" müdürü Nurten Akkuş.Nurten Akkuş başlattığı "Baba bana bir masal anlat" projesiyle uluslararası bir vakıf tarafından dünyadaki en iyi 50 öğretmen arasına seçilmiştir. Projesi 8 yıl sonunda 45 ilde uygulanır hale gelmiştir.Ayrıca Nurten Öğretmen "Oyuncak Kumbarası"projesi ile köylerdeki anaokuluları için oyuncak toplama çalışması yapmış ve bu proje ile de bir çok ödül kazanmıştır.
Hayatın tadına varmak ancak onu daha iyi anlamak ve anlam vermekle mümkündür.İnsan hayatındaki muhtemel yaşantıların toplamı,bir insanın yaşayamayacağı kadar çok ve çeşitlidir.Eğitim bu noktada devreye girerek hayatın kalitesinin artmasını sağlamaktadır.Ayrıca iyi bir eğitim kişide yeni bilgi alanlarının gelişmesine yardım eder.Bu da hayatı daha güzel ve ilginç kılar.
Zümer suresi 9.ayete (...De ki:"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?Şüphesiz temiz akıl sahipleri öğüt alıp düşünürler.")baktığımızda ve daha diğer birçok ayetle birlikte Kuran'ın eğitime teşvik ettiğini görmekteyiz.Nitekim Allah-u Teala,Kuran da insanlara gökleri,yeri,dağları,yıldızları,bitkileri,tohumları,hayvanları,gece ile gündüzün meydana gelişini,insanın doğumunu,yağmuru ve birçok yaratılmış olanları düşünmeleri ve incelemelerini bildirmiştir.Alak suresi 1.ayet ile "Oku!Yaratan Rabbinin adıyla oku" inananlar; öğrenmeye,eğitime teşvik edilmiştir.
Kuran-ı Kerim'de de emredildiği gibi inananlar ilimden uzak kalamaz,kalmamalı! Müslümanlar olarak hayatımızın her döneminde eğitimimize devam etmeli,her zaman daha iyisi için mücadele etmeliyiz.
Eğitimsiz kalmamak umuduyla...
Comments