Nahl - 73 - Uzay Madenciliği
- SE
- 21 Eki 2017
- 2 dakikada okunur

"(Müşrikler) Allah'ı bırakıp da kendilerine göklerde ve yerde olan rızıktan hiçbir şey veremeyen ve buna asla güçleri yetmeyen şeylere mi tapıyorlar?"
Kur'an okumaya başladığımda en çok ilgimi çeken ifade "gökler ve yer" oldu. Bunu her gördüğümde yerin tekil göğün ise çoğul kullanılmış olması beni düşünmeye sevk etti ve halihazırda var olan astronomi merakımı artırdı. Yerin dünyadaki yeryüzü olduğu konusunda şüphemiz yok. Peki gökler? Henüz uzaya çıkmadan kat ettiğimiz gök tabakaları mıdır kast edilen, yoksa dünyamızın atmosferinin de dışındakiler mi? Allah Kur'an'da insana -belki de her şeyden çok- düşünmeyi öğütler. Sorular sormayı, araştırmayı, gezip görmeyi, öğrenmeyi öğütler. Bu yüzden her zaman ilk aklımıza gelenden biraz daha ötesini düşlemek gerektiğine inanırım. Atmosferimizin dışındakileri de keşfetmeye başladığımızı düşünürsek; bahsedilen "gökler" evrende minicik bir yer kaplayan küçücük dünyamızın çevresini saran katmanlardan ibaret "atmosfer" olamaz değil mi? :)
Benimle aynı hissi paylaşarak veya paylaşmayarak; ne güzel demiş şair: "Durma, göğe bakalım!"
Burada bulamadıklarımızı biraz da orada arayalım!
En sevdiğim ifadenin yer aldığı ayetlerden biri de bu yazının konusu olan Nahl Suresi 73. Ayeti.
Ayette "...göklerde ve yerde olan rızıktan..." ifadesi geçiyor. Rızık genel itibariyle yiyecek, içecek, azık anlamlarına gelir. Fakat bunu yalnız bu haliyle ele almaktansa insanın faydalandığı ve hayatını devam ettirirken kullandığı her türlü maddi şey olarak anlamak gerektiği görüşündeyim. Bu haliyle rızık hem yiyecek içecek gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılayan şeyleri, hem hayatı kolaylaştıran Örn.Yakıtlar gibi maddeleri kapsar.
Ayette rızıkların yalnız yerde değil göklerde de bulunduğuna açıkça işaret edilmiştir. O halde yalnız yiyecek içecek manasında kullanacak olursak göklerde de insanların tüketebileceği besin maddelerinin var olduğu veya yetişebileceği ortamın bulunduğu anlamı çıkarken; daha geniş anlamıyla ele aldığımızda göklerdeki rızık ifadesinden yine besin maddelerinin var veya var olabilecek olduğu anlamı çıkarılabilmekle birlikte, insanın hayatını kolaylaştırmak için kullandığı herhangi bir maddenin göklerde var olduğu anlamı da çıkarılabilecektir.
Ayeti bu haliyle düşündükten sonra, göklerde var olabilecek olan rızıktan ne anlamalıyım diye düşündüğümde; aklıma "uzay madenciliği" olarak duyduğumuz gelişmeler geldi.
Mevcut uzay bilgimizin evrenin çok küçük bir kısmını kapsamasına rağmen, bu kısıtlı uzay alanında dahi dünyada kullandığımız platinyum, altın gibi değerli madenlerden yüksek miktarlarda bulunduğu keşfedildi. Dünyadaki değerlerinin yüksek olması sebebiyle insanları asteroidlerde bulunan ( asteroidlerde bulunanlar daha ulaşılabilir olarak görüldüğünden böyle yazdım ) bu madenlere ulaşma ve onları kullanabilme hayali sardı. Uzay teknolojisinde söz sahibi olan ülkeler de işte bu hayali gerçekleştirmek adına projeler geliştirmeye başladı. Aynı zamanda bu hususta özel sektöre de pay düşeceğini görmekteyiz. Uzay araştırmaları şimdiye dek devletlerin desteği ve kontrolü altında gerçekleştirildiyse de uzay madenciliği konusu özel sektörün ilgisini fazlasıyla çekmiş olacak ki bu amaç doğrultusunda Amerika'da anlaşmalar imzalanmaya başlandığı ve özel sektöre de uzay madenciliği için izin verildiği haberleri yayıldı.
Konunun uzmanı olmadığımdan kapsamlı bir açıklama yapamıyorum... Fakat aklımıza takılan her konuda elimizden geldiğince bilgi edinmenin inancımızın bir gereği olduğuna inanıyorum. :)
Nahl Suresi 73.Ayetinde yalnızca dört kelimelik bir kısmı incelemeye almaya çalıştım. Aynı ayet daha birçok açıdan ele alınabilir elbette. Fakat okurken özellikle dikkatimi çeken kısmı sizlerle paylaşmak istedim. Yanlışım varsa düzeltmeniz, eklemek istediğiniz bilgileri bize ulaştırmanız dileğiyle...
Faydalı Linkler:
1. http://www.kozmikanafor.com/asteroid-madenciligi-gelecegin-altina-hucumu/
2. ttps://tr.wikipedia.org/wiki/Asteroit_madencili%C4%9Fi
3. http://khosann.com/asteroit-madenciligi-basliyor-nasa-uzaydan-asteroit-getirecek-ve-ay-yorungesinde-maden-cikaracak/
4. https://tr.wikipedia.org/wiki/SpaceX
5. http://khosann.com/yoksa-nasa-marsta-akarsu-mu-buldu-akarsu-varsa-hayat-da-olabilir/
Comentários